neděle 5. března 2017

JEDNODUCHÁ PÓRKOVÁ POLÉVKA



Na tuto polévku přišel můj muž v jedné z kuchařek od Romana Vaňka a od té doby se s malými úpravami u nás stala oblíbenou a jednou z nejčastěji vařených polévek. Původně jsem ani neměla v úmyslu ji na blog dávat, protože je tak jednoduchá, že to snad ani nelze považovat za vaření. :-) Ale nakonec jsem se přesně z důvodu její jednoduchosti rozhodla s vámi o recept podělit a ukázat tak, že i jednoduché a rychlé pokrmy mohou být zdravé, chutné a oblíbené zároveň. :-)


Ingredience:
- 1 pórek
- půl lžičky drceného kmínu
- 1 menší brambora
- 2 lžičky krupice
- 1 rovná lžíce Českého Ghíčka
- 1 vejce
- 50 ml smetany
- vývar nebo voda dle potřeby 
- Sůl, pepř

Postup:
Pórek nakrájíme na jemno (já krájím na čtrtkolečka) a pořádně propláchneme. Používáme jen světlou část pórku, tmavá část by byla v polévce tvrdá. Já ji vždy odkrojím a rovnou zamrazím a používám do vývaru, tak to je jen takový případný tip i pro vás, jak spotřebovat celý pórek. ;-)
Na ghí si zpěníme pórek, osolíme, opepříme, restujeme jen pár minut, dokud pórek nezměkne. Poté nasypeme drcený kmín, necháme zavonět a zalijeme vývarem (nebo vodou). Nasypeme krupici a přidáme bramboru, kterou jsme si oloupali a pokrájeli na kousky. Vaříme do změknutí brambor. Mezitím si rozkvedláme vejce a smícháme ho se smetanou. Jakmile jsou brambory měkké, vlijeme vaječno-smetanovou směs do polévky, zamícháme, necháme asi minutu provařit, vypneme a polévka je připravena k podávání. Dobrou chuť.

Poznmáka: Původní verze je bez brambory, nicméně my máme doma milovníky brambor, takže nesmí chybět ani v této polévce. Ale pokud byste chtěli mít čistě pérkový zážitek, můžete bramboru vynechat. ;-)

Doba přípravy: 20-30 minut 
Počet porcí: 3-4



Žádné komentáře:

Okomentovat