pátek 26. února 2016

DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO



Už jsem známá firma v jedné zdravé výživě, takže si vždy vyměňujeme informace s panem majitelem. V rámci jedné výměny informací mi skončil v nákupu sáček loupaných nepražených nesolených arašídů. No a co teď s tím, abych to co nejlépe zužitkovala? Tak jsem udělala to první, co asi napadne většinu z nás. Arašídové máslo. No není to úplně pro malé děti, jak víme, nicméně jak jsem si vygooglila, arašídy jsou všeobecně velice zdravé. Zaujalo mě mimo jiné, že pomáhají chránit proti zubnímu kazu (to se mi bude hodit) a tuky v arašídech zlepšují hladinu inzulinu v krvi. Takže pokud máme děti již starší a víme, že netrpí alergií na arašidy, takovéto máslo by v rozumné míře mohlo být vhodné zařadit do jejich jídelníčku, co myslíte? 


Ingredience:
200 g nesolených arašídů ideálně nepražených
2 zarovnané lžičky medu
6 špetiček soli

Recept na cca 200g arašídového másla.
Postup:
Pokud máme nepražené arašídy, tak je opražíme na sucho na pánvi. Zabere to cca 5-10 minut. Jak začnou chytat barvu, vypneme a necháme vychladnout. Vychladlé arašídy přemístíme do mixéru spolu s dalšími ingrediencemi a mixujeme. Nejdřív budeme mít arašídový prášek, po asi 2 minutách mixování se změní na pastovitou hmotu, ale je třeba vytrvat a mixovat až dokud nemá jemnou krémovitou strukturu, jak ji známe. Pak je máslo hotové.
Pokud máte rádi kousky, rozmixujte ořechy jen trochu, část z mixéru vyndejte a zamíchejte je zpět, až do hotové hmoty.

Poté plníme do připravené skleničky a uchováváme v lednici, dokud ho nesníte. Věřte že budete chodit se lžící docela často!


Poznámka:
Používám himalájskou sůl, která má malinko jinou solivost, tak je možné, že bude u běžné soli potřeba trochu upravit množství.

Počet porcí: cca 200 gramů
Doba přípravy: 30 minut

Foto postup mixování:

1. Opražené arašídy dáme do mixéru

2. Po pár sekundách mixování

3. Mixujeme dále, z ořechů se stává nepoddajná hmota a může se stát, že se lepí na stěny a je potřeba mixéru pomoci a stěrkou ji nahrnovat zpět k nožům

4. Nepoddajná hmota se začíná měnit na hladkou konzistenci. Stále pokračujeme v mixování.

5. Mixování je opět snazší, hmota je tekutější a poddajná, ale stále trochu zrnitá.

6. Takto asi vypadá finální konzistence arašídového másla.


Žádné komentáře:

Okomentovat